Malta är en paradisö på många sätt. Här finns ett varm klimat, mycket sol, klarblått vatten runt ön samt en rad olika historiska byggnader. Men Malta är även en paradisö för spelbolag. Sedan början på 2000-talet har spelbolagen vallfärdat till Malta och nu finns det över 300 bolag registrerade här. Men vad är då anledningen till att så många spelbolag flyttat hit? En av anledningarna är att Malta har positionerat sig som ett finans-servicecentrum inom EU, där bolag inom spelbranschen som registrerar sig får tillgång till fördelaktiga skattesystem. Detta innebär att bolag som registrerar sig på Malta betalar mindre skatt än på andra ställen.

Förutom skattefördelarna så finns det även på Malta ett sunt regleringssystem för spelbolag. Det är myndigheten för spel Malta Gaming Authority som reglerar spelbolagen. Och deras mål är att gynna både bolagen och spelarna. Dessutom bidrar Maltas EU-medlemskap till en trygg miljö för de anställda, där de kan bygga sin karriär och ta hand om sina familjer under en ekonomiskt och politiskt stabil miljö. I och med alla dessa fördelar så har många bolag flyttat till Malta för att driva spel om pengar över internet. Bolagen har under 2008 genererat 15,6 miljoner i skatteintäkter för Malta. Alltså en stor anledning till att Malta kommer att fortsätta locka till sig bolag.

Spelbolag har blivit en stor industri på Malta

Spelbolag som registrerat sig på Malta

Som sagt så finns det idag över 300 spelbolag registrerade på Malta. Men vilka är då dessa bolag? Några av de bolag som har anknytning till Sverige är Unibet, Mr Green och Betsson. Generellt kan man säga att bolag som är registrerade på Malta är trygga att spela med. Eftersom Maltas Gaming Authority reglerar dem finns det ingen risk för att man blir lurad av företagen. Dessutom måste personalen gå kurser för att lära sig att identifiera spelmissbruk hos sina kunder. Detta är ett bra tecken på att det är ett system på plats som visserligen gynnar spelbolagen, men samtidigt hjälper spelarna med riskerna.