Har du någonsin hört talas om den digitala valutan Bitcoin? Det är ett betalningssystem som lanserades 2009 av Satoshi Nakamoto, ett namn som folk fortfarande inte vet vem som står bakom. Då Bitcoin är skapat för att fungera utan att involvera en tredje part har många av dess anhängare prisat systemet. En av fördelarna är att valutan inte påverkas av det politiska läget eller det rådande betalsystemet. Varje användare får en digital plånbok som kan användas för att motta eller spendera valutan. Systemet är anonymt och för att skydda sina användare och upprätthålla en hög sekretess använder sig valutan av avancerad kryptografi.

Första gången som uttrycket Bitcoin användes var i samband med en vitbok där författaren Satoshi Nakamoto beskrev sina idéer. Systemet utvecklades sedan och lanserades med öppen källkod 2009. Valutan är fortfarande i beta-stadiet och många gånger har projektet blivit kallat för dött och ett misslyckande, trots det fortsätter den digitala valutan att sakta växa. I början av 2015 passerade antalet handlare som accepterar valutan 100 000. En av fördelarna är att handlarna inte behöver betala en hög procent för att hantera Bitcoin-betalningar. Istället för de vanliga 2-3 % behöver de endast betala mellan 0-2 %. Trots detta är det fortfarande många som inte använder sig av valutan.

Bitcoin – fördelar och nackdelar

Det har varit mycket prat om Bitcoin sedan dess lansering. FBI har bland annat utfärdat varningar emot valutan och tv-kanalen CNN har refererat till den digitala valutan som tvivelaktig. Flera nyhetskällor har hävdat att anledningen till att valutan är så populär är för att den ger möjligheten att kunna betala för illegala produkter och tjänster på nätet utan att kunna spåras av myndigheter eller polis. Ett av problemen som uppstått är stöld av digitala plånböcker. Om någon får tag i ditt lösenord kan de överföra Bitcoins till ett annat konto utan att någon har möjlighet att kontrollera vart pengarna har gått.

Bitcoin uppfanns 2009 av Satoshi Nakamoto